Hos Pii ved vi, at det kan være svært at finde hoved og hale i de mange frisør-gloser, som du hører når du er nede i salonen. Vi har derfor lavet en ordbog for at sætte lidt ord på, hvad de forskellige gloser betyder.

Klip
Klipning af alle typer og længder af hår.

Fade
En kort frisure, hvor håret er længst på toppen og gradvist bliver kortere i nakken.

Page
En frisure, hvor håret er klippet til over skuldrende, men ikke kortere end til kæben.

Permanent
Permanent er en metode til at skabe varige krøller. Permanent kan give tætte proptrækkerkrøller, elegante slangekrøller eller et bølget fald i håret. Behandlingen holder indtil, at håret gror ud på ny.

Helfarve
Håret farves fra bund til spids.

Bundfarve
Permanent farvning af udgroninger i hovedbunden.

Balayage
Reflekser i håret. Farven påføres ikke i bunden og skaber derfor en fade fra mørkere bund til lysere spidser. Balayage betyder ‘at feje’ og de lyse strejf er derfor lagt mere tilfældigt i håret.

Glossing
Glossing er en lettere og mere transparent form for toning. Det giver en smuk glans og korrigere hårets mange nuancer. Glossing kan ikke erstatte almindelig hårfarvning, men det kan forlænge tiden mellem dine regulære farvebehandlinger og samtidig styrke dit hår.

Toning
Toning er også en form for hårfarve, bare i en mildere form. Toning anvendes gerne i forbindelse med andre farvebehandlinger, da det er med til at skabe det ønskede finish. Med toning kan håret både gøres en tand koldere eller varmere.

Striber
Fordelt ud over håret og er enten mørke eller lysere striber, som laves for at skabe et spil i håret.

Highlights
Relativt mange lyse reflekser, der er fordelt ud over det hele i håret, som giver spil i håret og lysner det.

Lowlights
Mørke reflekser, som skaber dybde i håret. Disse er også fordelt ud over hele håret og kan ligge i de ydre hårlag, såvel som de inderste. Lowlights starter typisk et godt stykke fra hovedbunden, så hovedbunden udelukkende består af naturhåret. På denne måde får håret et spil ned i længderne.

Babylights
Babylights er ultrafine og raffinerede highlights, som er fordelt ud over hele håret. Forskellen mellem highlights
og babylights er mængden af hår i hver folie, samt antallet af folier. Ved babylights anvendes der mere folie, der bliver lagt tæt for at give et naturligt spil i håret og skaber et flerdimensionelt look.

Reflekser
Reflekser er striber/highlights, som går ind og gør håret mere livligt og giver lidt spil og dybde i det. Dette term bruger mange frisører ligeledes når de taler om highlights, lowlights og babylights

Ombré
Ombré er en frihåndsteknik, som skaber flydende overgang i håret, der går fra mørkt i bunden til lyst i spidserne. Ombré betyder skygge og kontrasten mellem top og bund er tydelig, dog uden skarpe overgange.

PPD og PTD
Der skal være mindst én af disse to farvestoffer i en hårfarve før, at hårfarverne har en permanent virkning.

Sombré
Hårfarven eller teknikken Sombré er en afdæmpet ombré. Sombré skaber en flydende overgang fra de mørkere rødder i hovedbunden til lysere toner ud i længderne. Ombré laves typisk med 2 farvetoner, hvor ved sombré anvendes en håndfuld farver for at skabe en mere faded overgang.

Reparationsstriber
Man reparerer på de eksisterende striber – ligesom en bundfarve genfarver man udgroningen af striberne i toppen, siderne og nakken så ens hårfarve er ensartet og pæn.

Smartbond
Intensiv kur til at styrke håret og fremme glansen. Anvendes ofte ved farvninger eller afblegninger, som er behandlinger, der slider og udtørrer håret.

Afblegning
Lysning af håret ved at trække farvepigmenteringen ud af hårstråene.

Hårextensions
Påsætning af ekstra hår for at få mere fylde og længde.

Curler
Små cylindre, der anvendes til at lave krøller.

Styling
Forskellige måder at sætte håret på. Enten ved brug af glattejern, krøllejern, hårpynt osv.

Skæl
Små hvidgullige flager i hovedbunden, som kan fremme kløe. Læs mere om skæl og hvordan du kommer til bunds med problemet i blogpost ‘Hovedbundsproblemer’.

Spaltede spidser
Når spidserne af håret splitter sig og skaber mere krus og udtørret hår.

Ammoniakfri hårfarve
Ammoniak er en ekstremt udbredt ingrediens i permanente hårfarver, som er et meget aggressivt kemikalie. Det irriterer hovedbunden og afgiver dampe. Når dampene opløses i vand, danner de ammoniumhydroxid, som er ætsende. Der er mange sundhedsmæssige risici forbundet med at bruge hårfarver med ammoniak. De hårfarver, vi anvender i Pii er i stedet baseret på det ammoniakfrie alternativ, MEA (monoethanolamin), der bruges til at regulere pH-værdien. Det gør farverne langt mindre flygtige og mindre ætsende.

Hovedbundsproblemer
Bliv klog på hovedbundsproblemer i blogpostet ‘Hovedbundsproblemer’.

Hårtab
Bliv klog på hårtab i blogpostet ‘Hårtab – hvad gør jeg?’.

Face framing
Face framing er en farveteknik, som anvendes til at fremhæve ansigtet ved fronterne i håret farves i lyse toner. På denne måde er de forreste totter mere lyse end det øvrige af håret, da det visuelt åbner mere op til ansigtet.