Kalk er en del af vores alles hverdag, på både godt og ondt. Vores knogler og tænder har brug for kalk for, at de fortsat kan holde sig stærke. Dog er kalk, til manges frustration, en belastning når det kommer til kalk i vores vand, som fører til kraftige kalklejringer i bl.a. brusebadet og kaffemaskinen. Meget kalk i vandet, også kaldet hårdt vand, skaber et hyppigere behov for afrensning, hvilket er både irriterende og tidskrævende. Ligeledes er kalk ej heller dit hårs bedste ven.

Hårdt vand vs. Blødt vand

Helt konkret kan kalkholdigt vand deles op i to kategorier – hårdt vand og blødt vand . Hårdt vand, er vand, som har en høj koncentration af mineraler, hvoraf der især er et højt indhold af calcium og magnesium. Blødt vand er derfor det stik modsatte og er vand med et lavt indhold af kalk. Det er dermed det hårde vand, som er problemet i vores daglige ritual – hårvasken. Der er stor forskel på, hvor i landet at vandet er hårdest. Det afhænger af den vandtype, som eksisterer i undergrunden ved det vandværk, som er nærmest dit hjem.

Vandets hårdhed måles i °dH intervaller:

  • Under 4 °dH (meget blødt)
  • 4-8 °dH (blødt)
  • 8-12 °dH (middelhårdt)
  • 12-18 °dH (temmelig hårdt)
  • 18-24 °dH (hårdt)
  • 24-30 °dH (meget hårdt)
  • Over 30 °dH (særdeles hårdt)

Generelt er vandet på Sjælland præget af mege kalk (temmelig hårdt til særdeles hårdt). Derfor vil vi i disse omegne føle, at vores hår har brug for ekstra pleje og forkælelse for at holde det sundt og lækkert.

Hvad gør kalk ved håret?

Man skulle tro at vandets hårdhed var et stort nok problem i sig selv, men det bliver endnu værre for håret når sæbe og shampoo kommer i kontakt med vandet. I denne situation dannes nogle uopløselige salte, som bliver hængene i håret. Dette gør at håret føltes stift og kan være svært at redde ud efter vask. 

Vi kender alle sammen følelsen af at have været et dyp i havet og så komme op, hvorefter at håret tørrer og virker stift og mattet efter saltvandet. Det er den samme følelse, som mange oplever efter at have vasket håret i hårdt vand. Kalken er med til at fremme en krystallisering af håret, som gør det tørt og sprødt. Denne effekt sker, når mineralerne i vandet udtørrer og dermed ’klæber’ sig fast til håret, når vandet fordamper.

Men reagerer alle hårstrukturer lige ens på vandets hårdhed?
Nej, det gør de bestemt ikke. Nogle er langt mere tilbøjelige til at tage skade af kalken, herunder fint porøst hår, farvebehandlet hår og naturligt krøllet hår. Til manges ærgrelse har hårdt vand også en træls effekt på farvet hår, da det er med til at blegne farven hurtigere og fremme messing toner.

Hvordan plejer du bedst dit hår, når du bor i et område, hvor der er hårdt vand?

Har du hårdt grundvand i området, hvor du bor? Don´t you worry! Ved regelmæssig brug af de rigtige produkter kan du forebygge de irriterende problemer, som kalk kan give dit hår. Det er vigtigt at få skabt en god fugtbalance i håret og løbende få fjernet ophobninger.

Det er et musthave at have en fugtgivende og rensende shampoo, som kan fremme den glans og blødhed i håret som du ønsker. Hvis du har ubehandlet hår, anbefaler vi, at du plejer dit hår med NATULIQUEs Everyday Hairwash, som er specielt udviklet til at få hår og hovedbund i balance igen. Shampooens naturlige og milde formel er spækket med en masse gavnlige vitaminer og mere end 75 næringsstoffer, som hjælper med at rense og fugte hår og hovedbund, samt forebygge skæl.

Hvis du derimod har farvebehandlet hår, anbefaler vi, at bruger Colour Shield Hairwash, som forsegler det yderste lag på hvert hårstrå vha. silkeproteinet og dermed sikrer farven mod at falme. Shampooen renser derfor håret grundigt uden at fjerne farve og modvirker samtidig kruset og statisk hår. Colour Shield Hairwash er som nævnt specielt velegnet til farvet hår, som også er en af de hårtyper, der især lider under af kalken i vandet.

Dog er det ikke kun valget af shampoo, der kan have en afgørende betydning for hårets sundhed. Nødvendigheden for, og valget af, en passende conditioner er lige så essentielt, som at gøre brug af den rigtige shampoo. NATULIQUE Nourishing Conditioner er en fantastisk conditioner, når det kommer til at tæmme krus og bekæmpe beskadiget hår. Den unikke kombination af hydrogeneret ricinusolie og sebacinsyre-copolymer er en 100% naturligt afledt ingrediens, som hjælper med at reparere spaltede spidser og reducere falmning af hårfarve.

Vidste du, at størstedelen af NATULIQUES wetline produkter indeholder citronsyre?

Langt størstedelen af NATULIQUEs shampooer og conditioners gode at anvende med henblik på hårdt vandt, idet de indeholder citronsyre. Citronsyre, også kaldet alfa-hydroxyre (AHA), er en frugtsyre, som kan anvendes i mange forskellige sammenhænge. I dag findes der bl.a. også mange hudplejeserier, som indeholder AHA, samt rengøringsmidler, da det har en afkalkende effekt. Ligeledes ´afkalker´ citronsyre håret og beskytter det mod udtørring gennem intensiv pleje, da citronsyren øger hårets absorption af næringsstoffer. Citronsyren hjælper derfor med at holde håret sundt, gennemfugtet og beskytter hårfarven mod at falme hurtigere.

Men hvordan ved du, om du bor i et område med hårdt kalkholdigt grundvand?
Hvis din shampoo ikke skummer let når den påføres i fugtigt hår, er det et typisk tegn på, at du sandsynligvis bor i et område, hvor vandet er hårdt.

Er blødt vand formularen på sundt hår?

Langt hen ad vejen er der flest fordele ved at have blødt vand. Med den lave mængde af mineraler i vandet vil håret efterlades glat, blødt, gennemfugtet og mere fleksibelt. Dette skyldes, at vandet er i balance med hårets PH-værdi. Kalkfattigt vand kan ligeledes have en gavnlig virkning på irriteret og skælpræget hovedbund.

Tip til at vide om du har blødt vand: Hvis din shampoo skummer meget, selv med en lille mængde produkt, er det et typisk tegn på, at du sandsynligvis bor i et område, hvor vandet er blødt.

Men er blødt vand så formularen på sundt hår? Både og. Det bedste ville klart være, at vandet mere eller mindre er i balance – hverken for hårdt eller for blødt. Blødt vand vil få håret til at føles anderledes, da det, desværre, kan give en oplevelse af, at håret kan føles fladt og lettere sammenklasket. Det er som om det bløde vand fjerner saft og kraft fra håret, så dermed vil flere opleve et behov for at tage produkter med volumenegenskaberne i brug.

Blødt kalkfattigt vand, men ingen volume i håret – what to do?

Står du i den heldige situation, at du bor i et område, hvor vandet er blødt, og dermed ikke skadeligt for håret, men at du mangler noget lækkert fylde til håret? No worries! NATULIQUE har en hel produktserie dedikeret til volume.

NATULIQUE Volume Hairwash og conditioner er en volumegivende serie, der på ingen tid genopretter hårets naturlige volumen. Den er spækket med aktive ingredienser, som trænger dybt ind i hovedbunden og stimulerer hårsækkene, og dermed øger tykkelsen af hvert enkelt hårstrå. Dens genoprettende egenskaber vitaliserer og balancerer hovedbunden efter et intenst afgiftningsprogram, hvilket bringer hovedbunden og håret tilbage til den normale fyldige tilstand uden at udtørre hår og hovedbund.

Hvis du derimod foretrækker at opnå en voluminøst look ved hjælp af effektive styling produkter, er NATULIQUE Root Lifter Volume Tonic et musthave. Denne spray giver dit hår et øjeblikkeligt løft fra hovedbunden og skaber dermed tonsvis af volumen. På ingen tid vil du derfor opnå et fleksibelt resultat med naturligt udseende, uden en stiv og klistret følelse. Spray et par sprøjt direkte ned i hårrødder og hovedbund, og voila! Nem, simpel og hurtig styling.

Du kan ligeledes gøre brug af Volume Shape Hair Mousse, som kan bruges i forlængelse af badet, hvor håret er håndklædetørt. Denne mousse giver dig maksimal medgørlighed og mulighed for at fremme en masse volumen i dit hår.

Kan man gøre noget, så vandet er mindre kalkholdigt?

Problemet med hårdt vand er ikke kun eksisterende i Danmark, men er noget som påvirker mange lande verden over. Dog er Danmark et af de lande i verden, som har det mest miljøvenlige vand, der kan trygt og sikkert konsumeres direkte fra vandhanen. Trods det sikre grundvand, som vi er utroligt heldige at have, er der ikke udelukkende fordele ved dette. Som nævnt, kan de store mængder af mineraler i grundvandet være en af de helt store syndere til tørt, kedeligt og filtret hår. Grundvandets kvalitet har en stor betydning for vores hår og dets vitalitet, dog kan dette være en faktor, som vi som enkeltpersoner, desværre ikke kan gøre noget ved, trods den store frustration.

Det eneste vi aktivt selv kan gøre for at mindske mængden af kalk i vores brusere er, at vi kan investere i kalkfilter og sætte dette på brusehovedet. Disse filtre er med til at mindske mængden af kalk, der kommer gennem brusehovedet. Dette vil spare dig en masse tid ift. rengøring af kalkaflejringer på bruser, armatur, fliser og glas. Ligeledes vil dit hår prise sig lykkelig for at blive vasket i blødere vand. 

Vores bedste husmorråd

Det bedste husmorråd, vi kan give til dig, som har hårdt vand i vandhanen, er at skylle håret igennem med lagereddike. Lagereddike vil hjælpe med at afbalancere PH-værdien i håret, samtidig med, at det vil tilføre håret en masse fugt og dermed efterlade det silkeblødt.

How to: Mix enspiseskefuld lagereddike i tre kopper vand, skyl det gennem håret og massér det godt ind. Dette skal gøres efter brug af shampoo og inden brug af conditioner/hårmaske. Gør dette 1-2 gange om måneden alt efter behov.